Resan till Elin Wägners Lilla Björka i Berg

12 augusti 2022

Det blev en tidig väckning, men skam den som ger sig och klockan 08.00 var vi en tapper skara som samlats på Malmö Operas parkering. Vi togs emot av en trevlig busschaufför, smålänning förstås, som hälsade oss välkomna och glatt stuvade in rollatorer och väskor i bussen.

Så rullade vi sakta ut från Malmö och vädret lovade oss en underbar dag. Klockan 10 blev det ett första stopp på raststället Lars Dufva. Här smakade det gott med en kopp kaffe.

Under trevlig samvaro fortsatte färden mot Asa herrgård. Ingemar berättade om dagens program och jag läste lite om Elin Wägner ur en gammal skolbok. Elin kämpade för kvinnors rösträtt bland annat och hon skrev en rad böcker. Som andra kvinna blev hon invald i Svenska Akademin, den första var Selma Lagerlöf. Många kommer säkert ihåg Ria Wägner som vinkade åt oss på TV på femtiotalet. Hon var Elins brorsdotter.

När vi kom fram till Asa herrgård klockan 12.00 väntade lunchen med isterband. Den åt vi på terrassen med underbar utsikt över Asasjön.

Till Berg åkte vi sedan på en helt underbar liten väg, säkert noga utvald av Ingemar, genom det vackra landskapet med röda stugor och grönskande hagar.

Småland visade sig från sin allra bästa sida. Det var lätt att förstå att Elin Wägner ville bosätta sig här. Hennes hus var så smakfullt och trivsamt inrett att vi var många som gärna hade velat bo där. Ordföranden för Elin Wägner Sällskapet berättade om Elins liv. därefter fick vi gå runt i hennes hus.

Vid 15-tiden blev det kaffe med dopp i hembygdsgården och vi njöt av det härliga vädret och den vackra naturen.

Tiden gick fort och snart blev det dags för hemresan. I bussen småpratade vi om allt vi sett och sjöng Smålandssången som många kunde trots att vi glömt sånghäftena hemma. Klockan 18.00 var vi hemma i Malmö igen.

Jag tror att alla var jättenöjda med utflykten och vi säger ett stort tack till Ingemar och Ivan som arrangerat resan på ett förträffligt vis.

Skrivet av Ann Magnusson

+